Грип та ГРВІ - що потрібно знати?
Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) залишаються одними з небагатьох інфекційних хвороб, які не мають тенденції до зниження, та є практично єдиним інфекційним захворюванням, епідемії якого виникають майже щорічно та по кількості випадків перевершують всі інші інфекційні захворювання разом взяті, вражаючи людей різного віку і приносять великий економічний збиток державі.
У більшості випадків захворювання починається раптово.
● Хворий може назвати не лише день, а й час захворювання.
● Підвищується температура тіла до 38-40ºС.
● Хворі скаржаться на сильний головний біль, ломоту у всьому тілі, розбитість, нежить, сльозотечу, першіння у горлі, в’ялість, сонливість, запаморочення.
● В окремих випадках можливе безсоння, іноді блювота, гарячка, судоми, втрата свідомості.
● Можливі крововиливи в шкіру і слизові оболонки, носові, маткові, легеневі, шлунково-кишкові, виражена задуха, зниження артеріального тиску, приглушенні тони серця.
В тяжких випадках у дітей раннього віку можуть бути судоми, порушення дихання та інші небезпечні прояви.
Для профілактики захворювання на грип та ГРВІ потрібно:
· уникати контактів з людьми, які чихають і кашляють;
· не торкатися руками очей, рота і носа;
· надягати марлеву пов’язку під час епідемії в місцях скупчення людей чи при контакті із хворим;
· регулярно ретельно мити руки з милом, протирати їх спиртовмісним засобом для дезінфекції рук;
· здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря у приміщенні;
· дотримуватися раціонального харчування з великою кількістю свіжих овочів та фруктів;
· підбирати одяг відповідно до сезону, проводити часте миття рук.
Пам’ятайте - самолікування може призвести до негативних наслідків!
Багатство вітамін
Існує 13 вітамінів, які наш організм не може виробляти самостійно, тому ми мусимо засвоювати їх з їжею. Яка ж функція вітамінів? В яких овочах їх можна знайти? Дізнайтесь про це з нами.
Вітамін A бета-каротин:
- впливає на ріст, хороший зір, оберігає шкіру;
- міститься в броколі, моркві, капусті,брюссельській капусті, кабачку, цикорії,шпинаті, салаті,щавлі, петрушці,кульбабі, горошку, гарбузі, сої.
Вітаміни B1, B2, B3, B6:
- відповідальні за належне функціонування нервової та м’язової систем;
- міститься в баклажанах, шпинаті, квасолі, салаті, сочевиці, щавелі, кульбабі, горошку, картоплі, сої, помідорах.
Вітамін B9:
- сприяє утворенню, росту та репродукції червоних кров’яних тілець, полегшує засвоєння білку;
- міститься в спаржі, броколі, капусті, шпинаті, шпараговій квасолі, салаті, картоплі, цибулі-порей, квасолі, сочевиці.
Вітамін С:
- чинить протидію інфекціям, бореться з втомою, сприяє поглинанню заліза;
- міститься в селері, броколі, брюссельській капусті, щавлі, цикорії, шпинаті, салаті, ріпі, петрушці, кульбабі, паприці, редисці, помідорах.
Вітамін D:
- укріпляє скелет, запобігає рахіту і покращує імунітет;
- міститься в печерицях;
Вітамін Е:
- оберігає клітини від вільних радикалів і добре впливає на тканини;
- міститься в спаржі, салаті, шпинаті, квасолі, сої.
Вітамін H:
- сповільнює процес сивіння волосся і облисіння, покращує згортання крові;
- міститься в грибах, моркві, помідорах, шпинаті.
Вітамін K:
- сприяє згортанню крові, протидіє остеопорозу;
- міститься в броколі, цвітній капусті, капусті, моркві, шпараговій квасолі, салаті, картоплі.
Вітамін P:
- допомагає в лікуванні кровотечі з ясен, має протиалергічну дію;
міститься в глоді, капусті, помідорах, салаті, шпинаті, картоплі.